December 2017

Hier is een verstevigingsmuur nodig, …….

…….omdat de grond hier wegspoelt

 

NEPAL

Sathya Uddhyan School en Hostel.

Het 2de deel van het project kan van start!!! De school was er al en is in gebruik. Nu hebben we ons aandeel van het geld voor de bouw van het Hostel van Sathya Uddhyan in Nepal naar Wilde Ganzen overgemaakt! Zij hebben dit, inclusief hun bijdrage, naar Nepal overgemaakt.
In de regentijd bleek echter dat er niet met de bouw gestart kon worden zonder eerst een muur te bouwen om de verdergaande erosie te bestrijden. Dit heeft nu prioriteit, maar daar is € 8.000 extra voor nodig. We kijken samen met Wilde Ganzen of we dat kunnen realiseren. Zij willen, terecht, eerst de bouwtekeningen en de gedetailleerde begroting zien. Daar is het wachten nu op.

Groeps activiteit
Handenwas les

 

Training.

Van 19 september tot 20 oktober waren we in Nepal. Hoofdreden was een hygiene-training voor de Sathya Uddhyan school. De leerkrachten kregen er al eerder een in april 2016, maar intussen bleken er 3 van de 5 leerkrachten nieuw. Omdat e.e.a. vrij diep weggezakt was, deden we hem dunnetjes over en besloten er een flink stuk praktijklessen aan te plakken. Immers, de kennis is er wel, maar deze omzetten in daden is een stuk lastiger. De leerkrachten werden 3 dagen intensief getraind en na een korte stop, startten we met 2×3 dagen praktijktraining. Alle 5 leerkrachten bereidden een lesje voor over elk onderwerp van de training en brachten het vervolgens in praktijk samen met de kinderen.
Zo passeerden hoofdluis, handen wassen en tanden poetsen evenals het schoon houden van je klas, je slaapkamer, de keuken, de wc‘s en het terrein [de omgeving].
Samen maakten we een plan om deze lessen elke keer na een vakantie weer nieuw leven in te blazen, zo’n 5x per jaar. De leerkrachten zijn verantwoordelijk voor de lessen, maar Rashmi is als ‚Stichter‘ van de school verantwoordelijk voor de controle op de uitvoering.
Laten we niet vergeten dat geen van de kinderen hygiene van thuis uit meegekregen heeft. Ze zullen er, net als alle kinderen trouwens, regelmatig op gewezen moeten worden.
Bv door telkens als ze van de wc terug komen, te vragen: heb je je handen al gewassen?

Lekker knuffelen……

…..dankzij…..

……Twinbears!

 

De knuffels van TWINBEARS.

Naast de hygiene-lessen was er ook tijd om leuke boekjes te lezen met de kinderen, spelletjes te doen en liedjes te zingen. Ook zijn de kinderen altijd te porren voor een dansje en een stukje toneel.
Wij deden het grote ‚dierenspel‘ waarbij elk kind als beloning het door hen geraden knuffeldier kreeg. We deelden apen, zebra’s, konijnen, olifanten, schildpadden, papagaaien e.d. uit. Allemaal gebreid door de dames van ‚TWINBEARS’. De 2 dames van TWINBEARS breien liefdevol 2 identieke besten. Zij verkopen deze tweelingen op braderien. Het Nederlandse kind houdt de helft van de tweeling en de andere helft gaat naar een kind dat niets heeft. In dit geval de kinderen van Sathya Uddhyan. De kinderen waren laaiend enthousiast. Ze knuffelden hun dier alsof het levende dieren waren. Ook wilde elk kind de Twin van hun knuffel nog extra groeten. Die was immers in Nederland achtergebleven.

Het gouden elftal van Sathya Uddhyan

 

 

De voetbalsets van Reigerboys Heerhugowaard.

Ze lagen al een tijd bij ons thuis te wachten, maar nu hebben we dan de voetbalsshirts, broeken en sokken meegenomen naar Nepal en op Sathya Uddhyan uitgedeeld. Met de maten 140 en 164, waren ze wel ruim op de groei voor de meesten. De grootste groep is namelijk kleuters! Hilarisch hoe de kinderen heel goede oplossingen vonden om de shirts toch te kunnen dragen.Bedankt Reigerboys!!!

Nieuwe kleding.

In Nepal vierden ze, tijdens ons verblijf, het feest van Dasain. Naast de grote schoonmaak, die we in de training verwerkten, is het traditie dat iedereen nieuwe kleding krijgt.
P3M besloot dat dit jaar ook te doen. We stuurden Rashmi eropuit om voor ieder kind wat nieuws te kopen, inclusief sandalen. Het was een hele happening toen alle kinderen de kleding ook direct gingen aantrekken en showen.

Developed Nepal.

Helaas valt hierover niet zoveel te vertellen. Omdat de meeste studenten intussen zijn afgestudeerd en net begonnen zijn, of druk zoekende naar een baan, blijft er weinig vrije tijd over om kleine projecten uit te voeren voor DN.
We hebben met Bishal mogelijkheden besproken om bv eerst een kerngroep op te zetten, waarvan zeker is dat ze zich langere tijd actief kunnen inzetten en dan pas weer een project te starten.
Daarnaast stuurden we zowel Sathya Uddhyan als Developed Nepal het verzoek eens te kijken naar de e-learning van ‚Change the Game‘ Academy, waar nuttige tips in staan om zelf lokaal fondsen te gaan werven. Zie verder bij het kopje Nederland.
World Cerebral Palsy Day
Tijdens ons verblijf in Nepal was het de Internationale Gehandicapten Dag. De SGCP [Selfhelp Group Cerebral Palsy] bijeenkomst met een rondwandeling om aandacht voor deze mensen te vragen. Wij deden mee om hen te steunen.

BANGLADESH

        Sun Children

          Twee meisjes die een bonus ontvingen

 

Sun Child Sponsorship program

Via DCI/RSC ontvingen we van alle via Perspective 3000 gesponsorde Sun Children rapportage. Ook ontvingen we rapportage over de 9 meisjes die van ons een extra bonus ontvingen omdat ze succesvol een middelbare schoolklas hebben afgerond en in het opvolgende leerjaar zijn ingeschreven. De foto’s spreken voor zich.
Intussen is het tweede deel van de verschuldigde bijdrage aan de scholing van alle door ons gesponsorde Sun Children aan DCI overgemaakt.

BOLIVIA

In mei dit jaar bezochten wij in Bolivia een thuis voor kinderen wiens ouders in de gevangenis zitten [zie ook in ons actie-archief van 2005]. Dit huis ‚la Althea‘ wordt geleid door 2 paters Augustijnen. Er wonen 120 kinderen in kleine huisjes. Telkens 10 kinderen van verschillende leeftijden met een soort “Moeder”. Eenmaal per week bezoeken zij hun ouders in de gevangenis en allemaal gaan ze nu naar school. Het zag er vrolijk en zeer verzorgd uit. Wij doneerden een bedrag van Bls.5000, zijnde op dat moment ongeveer € 700,- voor extra speelgoed.

NIGER

Ramo, onze vroegere buurvrouw in Niger, sponsoren we nog jaarlijks met een klein bedrag. Onlangs kregen we een naar bericht. Ramo’s 2de dochter Habsatou [39] is in juni 2017 bevallen van haar 6de kindje. Begin september is zij met haar baby aangereden door een tankwagen. De baby heeft het niet overleefd en Habsatou heeft 10 dagen in coma gelegen. Zij is nu wakker, maar nog ernstig gewond aan haar hoofd. Zij herinnert zich niets van het ongeluk. Gelukkig is ze inmiddels thuis. We houden contact met Ramo.

NIGERIA

Afgelopen jaar sponsorden we voor een jaar de studie van 2 zonen van Virginia. Zij is onze vroegere counterpart in Nigeria. Dat gaat heel goed en ze kunnen het nu weer zelf redden.
Patience heeft het echter financieel heel moeilijk. Vorig jaar overleed plotseling haar man en korte tijd later haar oudste zoontje. Zij heeft geen familie op wie zij kan terugvallen en de vrienden die zij heeft zijn niet rijk. Wij maken 1 x per 3 maanden € 100 aan haar over, voor haar en haar zoontje van bijna 4 jaar. Met dit geld wil zij haar zoontje naar school sturen en een klein bedrijfje opstarten. Zij denkt na over verschillende mogelijkheden.

NEDERLAND

Dit najaar is er extra tijd uitgetrokken voor netwerken en training. Zo nam ik deel aan een trainingsdag van Stichting Wilde Ganzen genaamd ‘change the game’. Met deze training kunnen wij onze locale partners in steunen en adviseren in het werven van lokale fondsen. Omdat er een volledig e-learning systeem bij is, dat gratis beschikbaar is, kunnen we hen ook heel goed op afstand stimuleren. We beginnen met onze partners in Nepal.

This post is also available in: enEnglish (Engels)